A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium „újraállamosítása”, valamint a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú folyamata is szerepel az amerikai külügyminisztérium kétszáz országra kiterjedő, vallásszabadság nemzetközi állapotáról készült jelentésében.

Az RMDSZ saját nemzetközi erőfeszítéseinek tulajdonítja, hogy mindez bekerült a tegnap közzétett dokumentum Romániáról szóló fejezetébe.

A tavalyi évre vonatkozó jelentés egyebek mellett megállapítja, hogy sok esetben a kisebbségi vallási csoportok nem tudták visszaszerezni az egykor tőlük elkobzott ingatlanok tulajdonjogát, holott erre feljogosítják őket a romániai törvények.

A dokumentum kitér arra is, hogy a román kormány továbbra is megtagadja az erdélyi római katolikus egyháznak a gyulafehérvári Batthyaneum könyvtár visszaszolgáltatását.

Kelemen Hunor szövetségi elnökét „A jelentés tartalmazza az ingatlan-visszajuttatás általunk bemutatott legfontosabb visszaéléseit, beleértve a Mikó-ügyben született igazságtalan bírósági ítéletet. Fontosnak tartjuk, hogy az amerikai törvényhozás után egy újabb külügyminisztériumi dokumentum is rámutat Románia mulasztásaira” – idézte a hírlevél Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki szerint ez a jelentés is fokozza a Romániára nehezed? nyomást.