Paks II beruházója egyetlen ?alternatív? technológia és helyszín környezeti hatásait elemzi. Ekörül alakult ki a legtöbb vita azon a közmeghallgatáson, amelyet a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében tartottak szerdán Bukarestben.

Stefania Chiriac, az AMEC Earth & Environmental Kft. igazgatója szerint Paks II környezeti hatástanulmánya nem felel meg az európai uniós irányelveknek. Hiányolta, hogy a közérthető összefoglalóból hiányoznak információk, amelyeknek pedig ott lenne a helyük a hatásvizsgálatról szóló direktíva szerint. Példaként említette, hogy Paks II hatástanulmánya nem írja le, milyen környezeti hatásokkal járt volna alternatív technológiák használata, illetve ha az új blokkok egy másik helyszínen épülnek meg.

A csaknem ötórás közmeghallgatáson a Greenpeace Románia a fűtőanyag- és hulladékkezeléssel kapcsolatban érdeklődött, és a kapott választ szintén nem találta kielégítőnek, bár ?további magyarázkodást? nem kért. A szervezet írásos álláspontja szerint a környezeti hatástanulmány hiányos. Nem tartalmaz például információkat és garanciákat a radioaktív hulladék végleges kezelésének technológiájára, helyszínére és finanszírozására vonatkozóan. És nem számol például egy terrortámadás vagy háború miatt bekövetkező hatásokkal.

Aszódi Attila kormánybiztos elmondta, hogy a két új blokkot „Fukusima-álló” technológiával tervezték, amely a 2011-es japán atomerőmű-balesethez hasonló körülmények között is biztosítani tudja, hogy folyékony radioaktív anyag ne kerüljön a Dunába. Az üzemeltetés során nem számolnak határon túl nyúló környezeti hatásokkal. Ennek némiképp ellentmondva hangsúlyozta, hogy a legrosszabb esetben Magyarország határainál az emberek egy fogászati röntgenfelvétel másfélszeresének megfelelő sugárdózist kaphatnak (a kétharmadát belégzés útján, a többit a táplálékláncból).

Aszódi szerint Paks II ?egyetlen érdemi környezeti hatása? az erőmű hűtésére használt, néhány fokkal felmelegedett víz visszakerülése a Dunába. Azonban hangsúlyozta: nem lehet azt állítani, hogy ennek negatív, vagy pozitív hatásai vannak, ugyanis kutatások kimutatták, hogy egyes fajoknak egyenesen kedvez a meleg víz.