Kulcsszerepet szán Törökországnak az Európai Unió menekültügyi akcióterve. A Jean-Claude Juncker, Európai Bizottsági-elnök által bemutatott tervezet szerint az unió pénzügyi forrásokkal és egyéb intézkedésekkel segítené Törökországot, Ankara pedig ezért cserébe erősítené szárazföldi és tengeri határvédelmét, valamint javítana menekültügyi eljárásain.

Ankara egyelőre nem fogadta el a tervet, miszerint Brüsszel egymilliárd eurót folyósítana Törökországnak idén és jövőre, hogy hozzájáruljon az ott tartózkodó és oda érkező mintegy 2 millió 200 ezer szíriai és iraki menekült ellátásának költségeihez. Ankara további forrásokat kapna hat új menekülttábor építésére. A dokumentum emellett a török állampolgárok uniós vízumhoz jutását, illetve a felek közti információcsere kiterjesztését is kilátásba helyezi.

Közben Németországban bejelentették: ezentúl Angela Merkel kancellár hivatalából irányítják a menekültválság kezelését. A kabinet mai ülésén arról is döntöttek, hogy meghatározatlan ideig valamennyi kormányülésen napirendre veszik a témát.

A szerbiai autós szövetség ugyanakkor ma arról számolt be, hogy megnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között, így helyreállhat a személy- és teherforgalom, egyik átkelőhelynél sem kell hosszabb várakozásra számítani.

Több százezer migránst utasítana ki Brüsszel

A The Times brit napilap ma arról adott hírt, hogy Brüsszel várhatóan elutasítja 400 ezer migráns menedékkérelmét. Az érintettek az idei év első felében léptek be az Európai Unió területére. A The Times birtokába jutott diplomáciai dokumentum szerint őket a következő hetekben utasítanák ki, és vinnék el egy harmadik országba. Brüsszel azzal fenyegeti Nigert és Eritreát, hogy visszavonja a segélyeket, a kereskedelmi megállapodásokat és a vízumegyezményeket a két országgal, ha azok elutasítják állampolgáraik visszafogadását.