Elhalasztotta az új adótörvénykönyvről szóló parlamenti szavazást tegnap a kormánykoalíció, így az emiatt összehívott rendkívüli ülésszak okafogyottá vált. Az adótörvénykönyvről csütörtökön tartanak újabb pártközi egyeztetést ? jelentette be Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke azzal indokolta a halasztást, hogy múlt héten csupán a parlamenti pártok szakértői egyeztettek, de politikai döntés nem született.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint rossz üzenete van az adótörvénykönyv halogatásának. Mint fogalmazott: nem kellene azt a látszatot kelteni, hogy Romániában politikai instabilitás van. A szövetségi elnök leszögezte: a csütörtöki pártközi egyeztetéseken az RMDSZ nem változtat álláspontján, miszerint az áfát csökkenteni kell, ha lehet, 19 százalékra.

Mint ismert, múlt héten a pártok szakértői arra az egyezségre jutottak, hogy januártól egyelőre csak négy százalékpontos áfacsökkentést léptetnek életbe. Így 2016-ban a jelenlegi 24-ről 20-ra, majd egy évvel később 19 százalékra csökkenne a forgalmi adó.