Az állandó választási hatóság is készítene egy törvénytervezet a levélben való voksolás szabályozására. A témában eddig már négy tervezetet terjesztettek a parlament elé: kettőt a kormányoldal, kettőt pedig az ellenzék törvényhozói ? emlékeztetett Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke szerint a törvény kidolgozásánál több szakértelemre van szükség, ezért nem szabad kihagyni a választási hatóságot sem.

Dragnea reméli, hogy az újabb tervezetről pártközi konszenzus születik, így azt sürgősségi eljárássál fogadhatják el a parlamentben. A levélben való voksolás lehetővé tételét főleg a jobbközép ellenzék sürgeti, ugyanis a külföldön dolgozó román vendégmunkások rendszerint a jobboldallal voksolnak.

Mint ismert, a parlamenti választások megszervezéséről júniusban elfogadott kerettörvény szerint külföldön csak lakcímkártyával vagy a román útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni. Ez alig félmillió román szavazópolgárt érint. A külföldön dolgozó, de lakcímkártyával sem rendelkező vendégmunkások száma viszont több millióra rúg. Ők csak akkor élhetnek szavazati jogukkal, ha a voksolás napjára hazautaznak a romániai választókerületbe.