Megállapodtak a parlamenti pártok az adótörvénykönyv módosításáról. Az egyezség sarkalatos pontja a forgalmi adóra vonatkozik, amely négy százalékponttal 20 százalékra csökken jövő év elejétől.

Mint ismeretes, Klaus Johannis államfő visszaküldte a parlamentnek a június végén elfogadott adótörvényt, amely egyebek mellett az áfa 19 százalékra csökkentését tartalmazta. A Victor Ponta vezette kormány eredetileg is négy százalékpontos áfacsökkentést tervezett, de az ellenzéki liberálisok akkor ragaszkodtak a 19 százalékos kulcshoz.
Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ugyanakkor elmondta, hogy az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó eltörlését elhalasztották egy évvel. A parlament a jövő heti rendkívüli ülésszakon szavaz ismét az adótörvény módosításáról.

Szakértők kétségesnek tartják, hogy az adócsökkentés ? különösen a beígért béremelésekkel együtt ? fenntartható-e hosszú távon.

A négy százalékot is meghaladhatja az államháztartás hiánya, ha az adótörvény a pártok tegnapi megállapodásának megfelelően lép életbe, és az adók csökkentésével egy időben nőnek a bérek ? figyelmeztet a költségvetési tanács elnöke. Ionuţ Dumitru hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, pontosabban a maastrichti szerződés, amely Romániára is kötelező, 3 százalékos felső határt ír elő, és amennyiben ezt a szintet egy tagország deficitje meghaladja, kötelezettségszegési eljárás indul ellene, ami súlyos pénzbeli szankciókkal is maga után vonhat.

A tervezett béremelés miatt a jegybank is aggódik. Dan Suciu szóvivő közölte, a nemzeti bank álláspontja szerint nem a legokosabb a fogyasztást ösztönözni, miközben a román gazdaság egyensúlya törékeny.