Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) ma kora reggel átutalta Görögországnak a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első részletének felét, 13 milliárd eurót. Az uniós segélyalap kormányzótanácsa tegnap este döntött a 26 milliárd eurós első részlet első felének a felszabadításáról.

A ma átutalt 13 milliárd euróból még a nap folyamán Athén csaknem 3,2 milliárd eurót befizet az Európai Központi Bank számlájára, törlesztve esedékessé vált adósságát. A 13 milliárd euróból kell még rendeznie Görögországnak egyebek mellett a júliusban kapott 7,2 milliárd euró áthidaló kölcsönt is.

A 26 milliárd eurós kölcsön még át nem utalt 13 milliárdjából 10 milliárd eurót rövidesen egy külön számlára tesz az ESM, amitmajd a görög bankok feltőkésítésére lehet felhasználni. További 3 milliárd eurót októberig folyósít az Európai Stabilitási Mechanizmus.

Görögországnak a 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie.