Közös parancsnokságot állítanak fel a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút francia oldalán, Calais-nál a brit és a francia hatóságok az embercsempészek elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

A brit-francia rendőr- és határőrségi parancsnokság létrehozásáról szóló intézkedés, mai londoni tájékoztatás szerint, része annak a megállapodásnak, amelyet a nap folyamán ír alá Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter Calais-ban.

A közös központnak egy francia és egy brit parancsnoka lesz. A tegnapi megállapodás a Csatorna-alagút bejáratának és magának az alagútnak a fokozottabb védelméről is rendelkezik: még több kerítést építenek, további kamerákat, reflektorokat szerelnek fel, és infrakerítés is működni fog.

A Calais-nál táborozó mintegy 3-5 ezer menekült közül éjjelente mintegy 100-200 próbál meg bejutni a létesítmény területére, hogy aztán vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átkeljen Nagy-Britanniába. Nyár elején ez a szám még elérte a kétezret.