A kormány szigorúbb megfigyelés alá helyezi a külföldön tartózkodó román vendégmunkások itthon maradt gyermekeit. A kabinet azt követően fogadta el az erre vonatkozó határozatot, hogy hazánkban egyre nagyobb gondot okoz az otthon hagyott gyermekek felügyelete.

A kiegészítő intézkedések országosan egységes nyilvántartási és megfigyelési eljárásokat írnak elő a gyermekek felügyelésében illetékes állami hatóság számára, az érintett kiskorúak figyelemmel kísérésében.

A gyermekek azonosítása érdekében bevonják az iskolákat, amelyeknek minden tanév végén jelenteniük kell, hány gyereknek él külföldön egyik vagy mindkét szülője, illetve van-e olyan gyerek, aki egyéves külföldi tartózkodás után tért vissza az országba. Ezt követően az illetékes hatóságnak ellenőriznie kell, hogy az egyedül maradt gyerek megfelelő felügyelet alatt áll-e.

A nyilvántartásba vételt követő első fél évben kéthavonta, később fél éves gyakorisággal látogatja meg a hatóság képviselője a neveléssel megbízott személyt, hogy emlékeztesse a rá bízott gyermekkel szembeni kötelezettségeire, és tanácsokkal lássa el őt.

A hatósági képviselő pszichológustól is tanácsot kérhet, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyerek érzelmileg sérült, továbbá ha fennáll a vizsgált családok szétválásának veszélye.