Ma ülésezik a kormány. Az aszály okozta károk, az adótörvénykönyv és az egészségügyi alkalmazottak béremelése is szerepel a napirendi pontok között.

Victor Ponta kormányfő tegnap délután bejelentette: október elsejétől sürgősségi rendelettel 25 százalékkal megnövelik az állami egészségügyben dolgozók fizetését, 2017-re pedig a jelenlegihez képest megduplázzák a béreiket. Az októberi fizetésemelésről szóló sürgősségi rendeletet várhatóan a jövő szerdai ülésén fogadja el a kormány, és ugyanakkorra készítenék elő az orvosok felelősségéről szóló tervezet is.

A bérek jövő évtől történő növelésének fedezetét belefoglalják majd a 2016-os költségvetésbe. Az intézkedés évi 1,7 milliárd lejt von el Románia büdzséjéből, és mintegy 200 ezer haszonélvezője lesz.

Egyelőre csak az orvosok béremelésére van lehetőség ? szögezte le a miniszterelnök, miután a pedagógusok és a rendőrök is béremelést követelnek a kormánytól. Ponta emlékeztetett: a tanárok fizetését 2014-ben emelték meg. A kormányfő tegnap a hálapénz legalizálására is ígéretet tett. Mint mondta: olyan törvénymódosításra van szükség, amely lehetővé teszi az állami szférában dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára, hogy bizonyos feltételek mellett büntetlenül fogadhassák el a hálás betegek által felajánlott ajándékot.