A Szatmár megyei Sződemeteren 25 év után sikerült az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesületnek kiegyeznie a görög-katolikus egyház tanácsával a tábla újbóli kihelyezéséről. A kúriában, amelyben 225 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője született, jelenleg a jogaiba visszatérő görög-katolikus egyház parókiája működik.

Muzsnay Árpád, az EMKE partiumi alelnöke szerint az először 1990-ben kihelyezett, majd eltávolított emléktáblát azért nem lehetett mostanig visszahelyezni az épület falára, mert a településen azt az ellenérzést keltették az emléktáblával szemben, hogy a magyarok vissza akarják venni a kúriát, és múzeumot akarnak létesíteni benne. Muzsnay Árpád szerint lenne lehetőség arra, hogy emlékházzá alakítsák Kölcsey szülőházát, ehhez azonban új parókiát kellene építeni a görög-katolikus egyház számára.

A Szatmárnémetiben tegnap kezdődött Kölcsey-ünnepség ma  Sződemeteren folytatódik. Erre meghívták Adrian Stefet, a Szatmár Megyei Tanács elnökét és Seszták Oszkárt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökét is.