Magyar tagozat beindítását fontolgatja az állami Nagyváradi Tudományegyetem orvosi és gyógyszerészeti kara. Az Ebihoreanul.ro nagyváradi portál idézi Florian Bodogot, az orvosi és gyógyszerészeti kar dékánját, aki a magyar nyelvű orvosképzés elindításában látja a lehetőségét annak, hogy a nagyváradi egyetem kinőjjön a kicsinek számító tanintézetek sorából. Bodog elmondta: jelenleg annak az elemzése folyik, hogy lenne-e legalább 50 diák a magyar nyelvű képzésen. Elsősorban a határmenti régió romániai és magyarországi diákjaira számítanának, de az Erdély távolabbi régióiból érkező magyar diákok érdeklődését sem tartják kizártnak.

A nagyváradi orvosi karon jelenleg is tanítanak helyi, magyar anyanyelvű tanárok, illetve Magyarországról érkező vendégtanárok, az egyetem pedig együttműködik a debreceni, szegedi és budapesti orvosi egyetemekkel.

Florian Bodog szerint, ha az egyetem döntéshozó testületei a magyar orvosi szak beindításáról döntenek, leghamarabb 2016 őszén elindulhat a nagyváradi magyar nyelvű orvosképzés.