A kormány 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol idén, ami meghaladja a korábban jelzett 2,5 százalékos GDP-bővülést ? ez a költségvetés-kiigazítás tervezetéből derül ki, amelyet a kormányzat hétfőn tett közzé.

Az idei büdzsé elkészítésekor a kabinet még 2,5 százalékos növekedéssel számolt, de Románia nemzetközi hitelezői már az év első felében felfelé módosították várakozásaikat, és 3 százalék körüli növekedést vetítettek előre. A kormány hivatalos dokumentumaiban először jelenik meg a 3,3 százalék, ami meghaladja a Világbank által előre jelzett 3 százalékot is.

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn hangsúlyozta, pozitív költségvetés-kiigazításról van szó: az első félév végén az államháztartási hiányt 13 milliárd lejre tervezték, ehhez képest a költségvetésben mintegy 4 milliárd plusz bevétel van. A pénzügyminisztérium a hét végén közölte, hogy a konszolidált állami költségvetés mérlege az idei első félévben pozitív volt, a bevétel 4,2 milliárd lejjel meghaladta a kiadásokat, ami a GDP 0,6 százalékának megfelelő többletet eredményez.

Az első félévben a bevételek a GDP 15,8 százalékát tették ki, és 10,2 százalékkal haladták meg a tavalyi értéket a vizsgált időszakban. A kiadások 2,5 százalékkal voltak magasabbak ugyanebben az időszakban. Az áfából származó bevételek 18,3 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi első félévhez képest, a személyi jövedelemadóból 14,2 százalékkal több folyt be az államkasszába.

Ponta szerint a kiadások alacsony mértékére az a magyarázat, hogy a korrupcióellenes ügyészség számos közberuházás ügyében vizsgálatot indított, és amíg a vizsgálat tart, ezek állnak.