A japán alsóház megszavazta ma azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a szigetország a második világháború után először külföldön is bevethesse a katonákat. Az ellenzék bojkottálta a voksolást.

A hadsereg feladatainak körét bővítő törvénytervezetet a lakosság jelentős része is ellenzi. Tegnap mintegy hatvanezren tüntettek a törvényhozás épülete előtt a javaslat elfogadása ellen, amelyről később dönt a törvényhozás felsőháza.

A tervezet elfogadása jelentős elmozdulást jelentene a japán biztonságpolitika eddigi, az önvédelmet előtérbe helyező irányvonalától. Az ellenzők szerint viszont a módosítás nem egyeztethető össze a pacifista alkotmánnyal, továbbá magával ránthatja Japánt az Egyesült Államok konfliktusaiba a világ bármely pontján.

Abe Sindzó miniszterelnök jelenleg a legnagyobb politikai kihívással néz szembe 2012 decemberi hatalomra kerülése óta, amikor megfogadta, hogy megerősíti Japán védelmét és fellendíti az ország gazdaságát. A miniszterelnök támogatottsága az utóbbi időben csökkent.