Nemmel szavaztak a görögök a megszorító intézkedésekre.

A tegnapi referendum szavazatainak 90 százalékos feldolgozottsága mellett a nem szavazatok aránya meghaladta a 61 százalékot. Ma Görögországban politikai nagytanácskozást tartanak, holnap pedig az uniós vezetők gyűlnek össze soron kívüli egyeztetésre, hogy megoldást találjanak a görög válságra.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt javasolta, a keddi találkozón vitassák meg egy esetleges humanitárius segély lehetőségét is Görögország számára, hiszen a görög lakosság napról napra nehezebb helyzetbe kerül.

Annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a görögországi népszavazás, Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter bejelentette azonnali lemondását. A tárcavezető a Twitter közösségi oldalon harangozta be döntését, miközben érzékeltette: távozására azért volt szükség, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a hitelezőkkel.

„Kötelességemnek tartom, hogy segítsek kiaknázni azt a tőkét, amelyet a görög néptől kaptunk a vasárnapi népszavazáson” ? fogalmazott Varufakisz, majd hozzátette: úgy kell megállapodni a hitelezőkkel, hogy az tartalmazza „a görög államadósság átstrukturálását, kevesebb megszorítást, a javak átcsoportosítását a rászorulóknak és igazi reformokat”.

Varufakisz elidegenítette magától euróövezeti kollégáit azzal, hogy rendszeresen durva kifejezésekkel illette Görögország hitelezőit. Utódját hivatalosan a politikai vezetők mai tanácskozása után nevezik meg.

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport új javaslatokat vár Görögországtól – tudatta ma, a népszavazás eredményének ismeretében a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata. Az Eurócsoport holnap délután 14 órakor ül össze Brüsszelben a helyzet megvitatására. Az eurózóna tagállamai a két mentőcsomag révén Görögország immár legnagyobb hitelezőivé váltak.

Miközben Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint a görögök – nemcsak Görögország, hanem egész Európa számára – a rosszabb és nehezebb utat választották, Kína bizakodónak tűnt a görög gazdaság kilátásait illetően a tegnapi népszavazás után. Cseng Kuo-ping külügyminiszter-helyettes mai nyilatkozatában meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a válságot „megfelelően fogják kezelni”, s úgy vélte, annak, hogy ez miként történik majd, nem csak Görögországra és a görögökre, de a világra is hatása lesz.

Kína szeretné, ha Görögország az eurózónában maradna, és konstruktív szerepet kíván játszani ennek érdekében – idézte a Hszinhua hírügynökség Li Ko-csiang kormányfőt, aki utalt rá, hogy Peking a maga részéről már eleget tett néhány kérésnek, amelyek Athénból érkeztek.