Június 30-án elhunyt 85 éves korában Bács Lajos zeneszerző, pedagógus és karmester. A bukaresti Szent József székesegyházban szombaton, július 4-én este 18 óra 30 perctől tartanak érte szentmisét. Földi maradványait hétfőn, július 6-án hamvasztják el a fővárosi Vitan Bârze?ti krematóriumban.

Bács Lajos 1930. január 19-én született Petrillán. A Kolozsvári Zeneakadémián készült karmesternek és tanult hegedűt, majd tanulmányi ösztöndíjjal a moszkvai Csajkovszkij Egyetemen képezte magát. 1957 és 1997 között a Román Rádió Stúdiózenekarának karmestere és irányitója volt, tanított a Bukaresti Zeneegyetemen. Munkássága meghatározó módon rányomta bélyegét a román zenetörténelem utolsó félévszázadára. Repertoárja felöli az összes zenei irányzatokat, a reneszánsztól a barokk, klasszikus, romantikus korszakon át a stílusirányzatokban rendkívül gazdag és változatos 20. századi modern zenéig. Teljes munkásságának szintézise a Márton Áron püspök emlékének szentelt Missa A. Martoni című mise szólóénekesekre, kórusra és zenekarra, amelyet 2006 és 2008 között alkotott.

Alapítása óta aktív támogatója volt a bukaresti Balassi Intézet által 2005 óta évente megrendezett Magyar Zene Fesztiválnak.

2012-ben mutatták be Bács Lajos Reményik Sándor versére írt Mi mindig búcsúzunk című zeneművét a bukaresti Balassi Intézetben. Ekkor készült a most hallható hangfelvétel is az akkor 82 esztendős zeneszerzővel.

Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!