A görög kormány kész elfogadni a hitelezők javaslatát ? írja a Financial Times. A londoni gazdasági napilap úgy tudja, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök tegnap este levélben tájékoztatta a hitelezőket, miszerint kész elfogadni feltételeiket, csak minimális változtatásokat kér. 

Athén egyedül az áfaemelésben nem enged a hitelezők követeléseinek. A görög miniszterelnök levelének kiszivárgása után szárnyalni kezdtek az európai vezető tőzsdeindexek.

Az Eurócsoport közben elutasította a június 30-a éjfélig lejárt görög pénzügyi mentőcsomag hatályának meghosszabbítását. Az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete rendkívüli telekonferencián döntött erről, ugyanis Athén nem fizetett.

A telekonferencia után Alexander Stubb finn pénzügyminiszter közölte: az Eurócsoport elutasítja a görög adósság egy részének a leírását, és az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tegnap előterjesztett pótlólagos hitelkérelmet is csak a július 5-re tervezett görög népszavazás után bíráláják el. Athénnak fel kell készülnie arra, hogy az esetleges hitelnyújtás feltételei minden eddiginél szigorúbbak lesznek ? figyelmeztetett a finn pénzügyminiszter.

Az Eurócsoport ma újabb üzenetet vár Athéntól. Médiaértesülések szerint ez arról szól majd, hogy Athén mennyiben hajlandó teljesíteni a hitelezők reformköveteléseit.