A líbiai kormány fegyveres erői azzal fenyegették meg az európai országokat, hogy légierejük támadást indít bármely, a líbiai vizekre engedély nélkül belépő hajó ellen. Egy nappal korábban az európai uniós tagországok külügyminiszterei meghozták a döntést az illegális migráció megfékezését célzó földközi-tengeri katonai művelet első, felderítési szakaszának megkezdéséről.

Közben a világ egyik vezető humanitárius szervezete felszólította az Európai Uniót: sürgősen javítson a túlzsúfolt befogadóközpontok helyzetén Olaszországban és Görögországban.

Robert Fico szlovák kormányfő Pozsonyban bejelentette: ha az Európai Bizottság elfogadja a menekültek kvótarendszer alapján történő újraelosztását bevezető jogszabályjavaslatot, a szlovák kormány fontolóra veszi, hogy népszavazást kezdeményezzen a menekültkérdésről. Szlovákia rossz megoldásnak tartja és elutasítja a kvóták kötelező jellegű bevezetését, az Európába beáramló menekültek problémájának megoldásával kapcsolatban pedig kizárólag az önkéntes szolidaritásra alapuló lehetőségeket tartja elfogadhatónak ? nyilatkozta Robert Fico.

A magyar rendészeti államtitkár, Tasnádi László ma azt nyilatkozta, hogy Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, de technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni.