Ellenzi a parlamenti képviselők különnyugdíját a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet bukaresti képviselője, Guillermo Tolosa pénzügyi-fiskális szempontból kifogásolta a lépést, mint mondta, aggasztó, hogy Romániában bizonyos munkavállalói kategóriák különnyugdíjat kapnak. A szakember emlékeztetett arra, hogy a különnyugdíjak korábban jelentősen megterhelték Románia költségvetését, és törlésük jelentősen hozzájárult a társadalombiztosítási rendszer stabilitásához. ?Aggodalommal tapasztaljuk, hogy fokozatosan visszaállítják ezeket a privilégiumokat? ? fogalmazott az IMF képviselője.

A parlament kedden fogadta el a honatyák speciális nyugdíj-kiegészítéséről szóló törvénymódosítást. A jogszabály szerint a törvényhozók a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után a parlamenti mandátumuk idejével arányos juttatást kérhetnek a parlamenttől, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum esetén 4000 lej is lehet.

Az ellenzéki liberálisok nem értenek egyet a különnyugdíjjal, de az egyébként jogász Alina Gorghiu társelnök azt nyilatkozta, nem igazán találnak rajta fogást, hogy megóvják az alkotmánybíróságon. Az államfő egyelőre vizsgálja, hogy kihirdesse-e a törvényt, vagy visszaküldje megfontolásra a parlamentnek.