Adásunkban két beszélgetést hallhatnak Koczka Györggyel, mindkettőt egykori temesvári kolléganőnk, Mészáros Ildikó készítette. Az első interjú 2008 márciusában készült, miután Koczka György megkapta az Aranytoll-díjat, a második beszélgetésre 2006 októberében, 50 évvel az 1956-os forradalom után került sor.

Hallgassa meg a Koczka György emlékének szentelt adásunkat:

 

Tegnap, június 15-én elhunyt Koczka György a Temesvári Rádió magyar műsorának alapító szerkesztője, a temesvári Heti Új Szó munkatársa, a Román Televízió magyar adásának volt szerkesztője, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház volt irodalmi titkára.

Koczka György Karánsebesen született 1938. július 28-án. Középiskolai tanulmányait Temesváron végezte el 1955-ben, majd egy évig a Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv- és irodalom szakos hallgatója volt. Az 1956-os őszi kolozsvári diákszervezkedésekben való részvétele miatt elítélték, börtönbüntetését Szamosújváron töltötte 1956?59 között, majd a Bărăganba deportálták, ahol állatgondozóként dolgozott.

Az 1956-os kolozsvári diákszervezkedésekben játszott szerepéért 2006-ban Koczka György megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

Publicisztikai, rádiós és televíziós tevékenységéért a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2008-ban Aranytoll életműdíjjal tüntette ki.

Koczka György temetése holnap, június 17-én, 12 órától lesz a temesvári Rusu ?ireanu temetőben.