A sepsiszentgyörgyi bíróság nem jogerős ítélete szerint bárhol, bármikor szabad énekelni a magyar himnuszt ? közölte ma a Háromszék napilap. A bíróság himnusz-perben hozott elsőfokú ítéletének az indoklását tegnap kézbesítették a felperes Magyar Polgári Pártnak.

A bíróság április 3-i ítéletében érvénytelenítette azt a jegyzőkönyvet, amellyel Kovászna megye prefektusa ötezer lejes bírságot rótt ki a magyar himnusz elénekléséért az MPP háromszéki szervezetére. A bíróság annak a kormányhatározatnak a törvényességét is vitatta, amelynek alapján Kovászna megye prefektusa a bírságot kirótta. A kormányhatározat ugyanis a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvény végrehajtási utasításait tartalmazza. A törvényben pedig nincs megkötés más államok himnuszának eléneklése kapcsán, a jogszabály csupán a hivatalos ünnepek eljárását írja elő.
Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke szerint így egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar himnusz bárhol, bármikor elénekelhető, de hivatalos alkalmakkor kötelező módon fel kell csendülnie a román himnusznak is