A Magyarországon szabadalmasztatott kerekítő foglalkozások ma már Kolozsváron is működnek, mint a népi hagyományok felelevenítői. A szakemberek szerint minden kisgyermek értelmi- és érzelmi fejlődéséhez szükség van zenei élményre, ritmusra, érintésre, mozgásra. Ezt az élményt először a mondókákon, ölbeli játékokon és dalokon keresztül kapják meg a babák. Az alábbiakban kiderítjük honnan ered és miért hiánypótló a kerekítőzés?

Első ízben Grasin Imola, pszichológus és nevelési tanácsadó, a kolozsvári Rota Mundi Egyesület elnöke szól a kerekítőzésről, és az egyesület más baba-mama programjairól.

Hallgassa meg Grasin Imolát!

grasin imola

Grasin Imola alapító, a RotaMundi létrehozásával helyet és teret adott azon személyeknek, akik azzal színesítik az egyesület ajánlatait, amihez a legjobban értenek és amit szívvel-lélekkel csinálnak. 2013 májusától otthonos, gyermekbarát  környezetben működik a  RotaMundi Egyesület, amely egyben Nevelési Tanácsadó Központ is. A kiskorú egyesület számos – kiskorúaknak való  -programot kínál.

A Kerekítő ölbeli játékok, mondókák című sorozat első kötete 2009-ben megkapta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Szép Magyar Könyv díját gyermekkönyv kategóriában.

Adásunkat a Kerekítő pedagógiai program létrehozójával és vezetőjével, J. Kovács Judit, budapesti drámapedagógussal folytatjuk. Ő valósította meg az első és jelenleg egyedüli foglalkozáshálózatot, amelyben a mondóka és daltár csak népi anyagból merít. A foglalkozásokat óvónők, zenetanárok, népzenészek, népi énekesek, néptánc-pedagógusok és drámapedagógusok tartják.

A következő percekben J. Kovács Judit megmagyarázza, hogy miért éppen a Kerekítő nevet választotta, majd azt is elmondja, hogy kerekítő foglalkozás-vezetőnek lenni miért egy életforma?

Hallgassa meg J. Kovács Juditot!

 kerekito1

Nagymamáink népi ölbeli játéktára időtálló, és ma is nagy örömet jelent kisgyereknek és  szülőnek egyaránt.