Moldovai állampolgárságot kap Traian Basescu volt román államfő – jelentette korábban az MTI. A távirati iroda a Szabad Európa Rádiót idézte, amely Marius Lazurca chişinăui román nagykövetre hivatkozva írta, hogy „Băsescu Nicolae Timofti moldovai államelnöktől kapja meg az állampolgárságot”.

Az MTI híre:

Moldovai állampolgárságot kap Traian Basescu volt román államfő, aki csütörtökön kétnapos látogatásra utazott a Moldovai Köztársaságba.

Băsescu egy közösségi oldalon tett közzé, hogy Timofti elnök meghívására Moldovába látogat, és ebből az alkalomból megkapja a legmagasabb rangú moldovai katonai kitüntetést. Chişinău ezzel akarja elismerni, hogy Basescu elnöki működése idején folyamatosan támogatta Moldovát, és hozzájárult a régióban a demokrácia és a biztonság erősítéséhez.

A Mediafax hírügynökség szerint Băsescu csütörtökön elmondta: kérni fogja majd az állampolgárságot, ezt ugyanis  eddig még nem tette meg, mert erre nem megfelelő a moldovai belpolitikai helyzet. Băsescu korábban azt ígérte, hogy elnöki mandátumának lejárta után, első chişinăui látogatása alkalmából kérelmezni fogja a moldáv állampolgárságot. Timofti moldáv elnök is leszögezte: nincs semmilyen akadálya annak, hogy Băsescu megkapja az állampolgárságot tekintettel arra, hogy Románia is sok moldovainak adott román állampolgárságot.

Basescu már 2013 júniusában úgy nyilatkozott: az állampolgárság felvételével  akarja kifejezni tiszteletét és szeretetét a Romániával keleten határos ország iránt.

Második elnöki mandátuma idején Basescu erőteljesen szorgalmazta a két ország egyesülését. 2013 novemberében úgy nyilatkozott, hogy a Nato- és az EU-csatlakozás után Romániának a következő nagy célja kellene legyen a Moldovai Köztársasággal való egyesülés.

Bukarest állampolgárságot ad mindazon moldovaiak számára, akiknek felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A több mint egy évtizede zajló visszahonosítási folyamatot 2009-ben könnyítették meg. A mai Moldova nagy részével azonos Besszarábia a két világháború között Romániához tartozott.