Konzuli képviseletet nyitott meg tegnap a laoszi fővárosban, Vientiánban a magyar külgazdasági és külügyminiszter. A megnyitón Szijjártó Péter elmondta, hogy második laoszi hivatalos látogatásának egyik célja Orbán Viktor miniszterelnök feltehetően novemberben esedékes látogatásának az előkészítése.

„A magyar kormány tíz éve döntött a keleti nyitás politikájának megvalósítása mellett” – emlékeztetett Szijjártó Péter. „Megértettük, hogy a Keletnek növekvő jelentősége lesz. Megértettük, hogy Keletről jön majd a világpiacra sok technológiai fejlesztés és kutatási eredmény.” – mondta a külügyminiszter. Szijjártó Péter elégedettségét fejezte ki, hogy a magyar cégek igen fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és digitalizálás fejlesztésében, több száz laoszi fiatal tanult magyar egyetemeken. Jelenleg is évente száz ösztöndíjat tartanak fenn fel laoszi diákok számára.

Németország, Franciaország és Luxemburg után Magyarország a negyedik uniós tagállam, amely konzuli képviseletet nyit Laoszban.