Az elmúlt év szinte valamennyi magyar nagyjátékfilmjét bemutatják az erdélyi Filmtettfeszten szeptember 16. és 20. Között – jelentették be Kolozsváron a fesztivál szervezői.

A 20. alkalommal megrendezendő Filmtettfeszten bizonyos városokban szabadtéren, másutt termekben vetítenek. A fesztivál központja ezúttal is Kolozsváron lesz, ugyanakkor további 14 erdélyi városban is szerveznek hosszabb-rövidebb vetítéssorozatot. Valamennyi helyszínen a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötik azt. A kínálatban tíz új magyar nagyjátékfilm és egész estés dokumentumfilm szerepel, emellett megszervezik az erdélyi magyar rövidfilmek versenyét, és egy igazi kuriózumot is bemutatnak. Az 1931-ben készült Ghost Train (Kísértetek vonata) angol thrillerből két évvel később magyar és román változatot is forgattak. A fesztiválon a román és magyar film Kővári Szabolcs által egybevágott változatát mutatják be.

A Filmtettfeszt keretében 2012 óta adnak át életműdíjat. Az első erdélyi magyar játékfilm címéről elnevezett Sárga csikó-díjat idén Szederkényi Miklós gyártásvezető veheti át. A fesztivál teljes programja a filmtettfeszt.ro honlapon böngészhető.