Litvániába menekült a fehérorosz ellenzék vezére, miután a karhatalom durván feloszlatta a vasárnapi elnökválasztások tisztaságát kétségbe vonó tüntetőket.

A fehérorosz választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,08 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett. Az ellenzéki jelölt a Reuters délelőtti jelentése szerint csatlakozott már korábban Litvániába menekített gyerekeihez, miután előző este a rendőrség és az ellenzék hívei közötti összecsapásokban egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, sok embert őrizetbe vettek. A minszki belügyminisztérium közlése szerint háromezer embert vettek őrizetbe.

Brüsszel és Washington is elítélte a tüntetők elleni fellépést. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös közleményükben aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezték a „békés tüntetők ellen alkalmazott állami erőszakot”. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólította fel az illetékes hatóságokat, hogy a szavazatokat pontosan számolják és tegyék közzé.

A Fehér Ház szóvivője leszögezte: „ellenzéki jelöltek megfélemlítése és békés tüntetők, valamint újságírók letartóztatása érvényteleníti a választási folyamatot”.