A Művelt Románia – közpolitikák és finanszírozási források címmel tartottak ma konferenciát a Cotroceni-i palotában. Az eseményen részt vett Klaus Johannis államfő is, aki arról beszélt, hogy új megközelítésre van szükség a pedagógusszelekció és -képzés terén, módosítani kell az iskolamenedzsment jellegén, és csökkenteni kell a méltánytalanságokat az iskolákban. Az államfő kijelentette: nem lehet egyik napról a másikra megoldani valamennyi oktatással kapcsolatos problémát.

Szerinte a minőségi oktatás hiánya hosszú távon veszélybe sodorhatja az ország fejlődését. Johannis arról is beszélt, hogy fókuszálni kell az eddig elhanyagolt területekre, és példaként a szakoktatást említette, amely véleménye szerint fontos esélyt jelenthet romániai fiatalok ezrei számára.

Az államfő kitért arra is, hogy Romániában bizonyos oktatási formák szinte teljesen hiányoznak vagy alulképviseltek. Mint mondta: szinte a teljes Európai Unióban megteremtik a megfelelő körülményeket a szülők számára ahhoz, hogy visszatérjenek dolgozni. Romániában ezt jelentősen megnehezíti a bölcsődei helyek hiánya. Ebből pedig számos társadalmi probléma adódik, amelyek nagymértékben meghatározzák a romániai családok életét – fogalmazott az államfő.