Sikeresen tesztelte tegnap a Londontól Sydneyig megállás nélkül 19 órán át repülő légi járatát a Quantas ausztrál nemzeti légitársaság.

A tesztrepülés alatt azt is vizsgálták, hogyan lehet megelőzni az időzónák átlépése okozta fáradtságot, és kellemesebbé tenni a hosszú utat. A Boeing 787-9 Dreamliner csütörtök reggel szállt föl a londoni Heathrow repülőtérrõl, és tegnap 12.30-kor, 45 perc késéssel érkezett meg a sydney-i repülőtérre. A 17 800 kilométeres út a Quantas második extrémhosszú repülése volt. A repülőn 52 ember, zömmel a Quantas alkalmazottai tartózkodtak, aki különböző kísérletekben vettek részt. Többen hordozható készülékeket viseltek, amely rögzítette, hogy mennyit aludtak, ettek és ittak, mikor mozogtak. A jetlag hatásainak csökkentésére különleges menüt kaptak az utasok, és a világítást is úgy oldották meg a gépen, hogy szervezetük gyorsabban alkalmazkodjon a sydney-i időzónához.

A Quantas rendszeres, nonstop járatokat akar indítani Ausztrália keleti parti városaiból, Brisbane-ből, Sydneyből és Melbourne-ből Londonba és New Yorkba. A tervek szerint decemberben New Yorkból repülnek Sydneybe megállás nélkül egy újabb próbaút keretében.

A Quantas az év végéig akarja eldönteni, hogy elindítja-e kereskedelmi hosszú távú járatait 2022-től.