Egyetért a Romániával szemben megfogalmazott kritikák némelyikével Kelemen Hunor, de szerinte bizonyos kérdéseket csak felületesen vitatott meg hétfő esti ülésén az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága. Az RMDSZ elnöke minderről tegnap nyilatkozott a Mediafax hírügynökségnek. Szerinte a testület tagjainak hozzáállása azt sugallta, hogy „a keleti barbárokat akarják a civilizáció útjára téríteni”.

Mint ismert, a romániai jogállamiságról tartott vitán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette: Romániában fennáll a visszafejlődés veszélye, és ha Brüsszel azt tapasztalja, hogy Bukarest megszegi az uniós szabályokat, kész bíróság elé állítani a kormányt.

Kelemen Hunor elismerte, hogy nincs minden rendben a romániai jogállamisággal. Emlékeztetett: az RMDSZ többször is bírálta azt, hogy az országban nem tartják be a törvényeket, például a restitúció vagy az oktatás területén, de szerinte a szankciók nem az európai szolidaritás erősítését szolgálják.

A szövetségi elnök szerint amíg nem merítik ki a dialógus, az érvek alapján zajló vita lehetőségét, addig nem szabad szankciókat alkalmazni.