Idén ősszel is meghirdetné a Zöld ház programot a környezetvédelmi minisztérium. A szaktárca ezúttal 100 millió eurót szán a projektre. Minderről Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter beszélt ma egy suceavai sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta: az október 15-től meghirdetendő program útmutatója már elkészült, és javítottak a pályázati feltételeken is.

Az új Zöld ház programból országszerte várhatóan 26 ezer háztartást tudnak támogatni, amelynek révén a pályázók fotovoltaikus, vagyis napfényt elektromos árammá átalakító rendszereket, valamint vízmelegítésre és fűtésre alkalmas napkollektorokat tudnak vásárolni. A maximális megítélendő támogatás pályázónként 4600 euróra rúghat.

A centenáriumi év jegyében az energiaügyi minisztérium partnerségi szerződést köt a környezetvédelmi tárcával annak érdekében, hogy 9000 olyan háztartást is támogassanak, ahol egyáltalán nincs áramellátás. Esetükben szintén napelemek felszerelését támogatják. Az érintett személyek ugyancsak az október 15-én megnyíló pályázati kiírásra jelentkezhetnek.