A puccsista bolíviai katonai egységek tegnap este visszavonultak a La Paz-i elnöki palotából, vezetőjüket, Juan Jose Zúniga tábornokot letartóztatták.

Luis Arce bolíviai elnök a kormány elleni „puccskísérletnek” minősítette a támadást, és a nemzetközi közösség segítségét kérte. A nap folyamán a hadsereg főparancsnoki tisztségétől nemrég megfosztott Zúniga tábornok vezette katonai egységek gyülekeztek a központi Plaza Murillo téren, majd egy harckocsi áttörte az elnöki palota bejáratát, és katonák hatoltak be az épületbe. A bolíviai elnök a támadás előtt még „szabálytalan csapatmozgásokról” számolt be közösségi oldalán.

Ezzel egy időben Evo Morales volt elnök pedig annyit írt az X-en, hogy „államcsíny készül”. A katonák az épület megszállása után néhány órával kivonultak a palotából és a központi térről, ahol a rendőrség vette át az irányítást. A bolíviai hatóságok ezután letartóztatták Zúniga tábornokot, akit ismeretlen helyre szállították. Az elnöki palotában Arce kinevezte a fegyveres erők új parancsnokát, Jose Wilson Sánchezt.

Bolíviában egyre nagyobb a feszültség a jövőre esedékes országgyűlési választások előtt.