Kihirdette tegnap Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely kizárja a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásának lehetőségét rabszolgatartás, emberkereskedelem és gyermekkereskedelem bűntette esetén.

A jogszabály értelmében a büntető törvénykönyv 209., 210. és 211. cikkébe foglalt bűncselekmények esetén kizárólag letöltendő börtönbüntetés szabható ki.

Aki mást rabszolgasorba juttat vagy rabszolgasorban tart, illetve rabszolgákkal kereskedik, 5 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő; a hivatalban levő köztisztviselő által elkövetett emberkereskedelem 7-től 15 évig terjedő börtönnel büntetendő – írja elő a törvény. A jogszabály szerint továbbá aki kiskorú személyt kizsákmányolás céljából toboroz, szállít, elszállásol vagy befogad, 7-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogok gyakorlásától való eltiltással büntetendő.

Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztésre nő a büntetés, ha: a bűntettet köztisztviselő követi el hivatalának gyakorlása közben; a bűntett veszélyezteti a kiskorú életét; a bűntettet családtag követi el; a bűntettet olyan személy követi el, akinek a gondozása vagy felügyelete alatt áll a kiskorú, illetve az elkövető visszaél a kiskorúval szembeni bizalmi vagy hatalmi pozíciójával.

A törvény rendelkezik arról is, hogy a kiskorúakat ábrázoló pornográf anyagok készítése, birtoklása, beszerzése, tárolása, terjesztése, illetve bármilyen módon történő hozzáférhetővé tétele 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A tervezetet május 28-án fogadta el a képviselőház döntő házként.