A korábbi éveknél kisebb létszámban emlékeztek a román nacionalista szervezetek tegnap, a román hősök napján az úzvölgyi katonatemetőben. A Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) által meghirdetett rendezvényre jóval kevesebben érkeztek, mint a korábbi években. Az emlékezés a korábbi évek forgatókönyve szerint zajlott: Nemzet Útja szervezet vezetője, Mihai Tarnoveanu és társai román nemzeti lobogókkal felszerelkezve, román hazafias dalok ritmusaira, ortodox pópák kíséretében vonultak be a sírkertbe, ahol terített asztal várta őket. Itt felolvasták a szerintük ott eltemetett román katonák neveit, és mindegyik után elhangzott a „jelen” felkiáltás.

A Hargita Népe tudósítása szerint Mihai Tarnoveanu beszédében azzal vádolta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), hogy a magyar állam segítségével „magyarosította” a sírkertet.

A Nemzet Útja hívei tavaly, július 8-án állítottak fel újabb 150 fakeresztet a katonatemetőben azt követően, hogy a jogerős bírósági ítélet arra kötelezte a dormánfalvi polgármesteri hivatalt, hogy távolítsa el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket.