Az uniós tagállamok külügyminisztereinek keddi tanácskozóján ismét vita alakult ki a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról Oroszország területén – jelentette ki Josep Borrell kedden Brüsszelben, a találkozó záró sajtótájékoztatóján.

Az ülésen feszült vita alakult ki amiatt is, hogy egyedüliként Magyarország nem járult hozzá újabb 6,5 milliárd euró felszabadításához az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállításokra. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a német, a litván, az ír, a lengyel és más kollégák “nekiestek ebben az ügyben”, de “hiába kiabálnak vele Európa háborúpárti politikusai”, Magyarország nem enged.

 

Lengyelország nem zárhatja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – jelentette ki az ország külügyminisztere, Radosław Sikorski egy interjúban, amit a The Guardian szemlézett.

Mint írják, a külügyminiszter Reuters által idézett mondatai nem tértek ki arra, hogy esetlegesen milyen szerep juthat majd ezeknek a csapatoknak.

Hétfőn Ukrajna legfelsőbb parancsnoka közölte, hogy hamarosan francia katonai oktatók utazhatnak ukrán kiképzőközpontokba.

 

Az orosz erők elfoglaltak újabb két falut Ukrajnában

Ezt a moszkvai védelmi minisztérium közölte hétfőn. A két település a harkovi régióban található Ivanivka, a másik a donyecki Netailove.

Az ukrán hadsereg vezérkara vasárnap késő este még azt közölte, hogy csapatai visszavertek egy támadást Ivanivka közelében, Kupjanszk városától keletre. Hétfő esti jelentésében pedig a vezérkar azt állította, hogy az ukrán erők hét orosz előrenyomulást vertek vissza a kupjanszki szektorban.

Az orosz erők „részsikert” értek el a kupjanszki szektor egyik területén, az ukrán erők pedig „intézkedéseket tettek a helyzet stabilizálására és az ellenség előretörésének megakadályozására”.