Ausztrália és Új-Zéland légi úton megkezdi kedden a zavargások miatt Új-Kaledónián rekedt állampolgárainak evakuálását – jelentette be a két ország külügyminisztere a francia fennhatóság alatt álló sziget hatóságaival folytatott egyeztetést követően.

Penny Wong ausztrál külügyminiszter kedden közölte, hogy két kormányzati repülőgép leszállására kaptak engedélyt a szigeten, hogy az ausztrál és más nemzetbeli turistákat el tudják szállítani.

Az ausztrál külügyminisztérium szerint az ország 300 állampolgára tartózkodik Új-Kaledónián.

Új-Zéland szintén bejelentette, hogy kedden egy repülőt küld 50 állampolgáráért, akik Noumeában, a csendes-óceáni sziget fővárosában rekedtek a választási reform elfogadását követően, május 13-án kitört zavargások miatt. Winston Peters külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz napokat éltek át állampolgáraik Új-Kaledónián, és prioritásként kezelik hazahozatalukat.

Wong és Peters egyúttal arról is tájékoztatott, hogy további repülőgépek küldésén dolgoznak.

A sziget francia főbiztosa kedden elmondta, hogy a repülőtér továbbra is zárva marad a kereskedelmi járatok előtt, és hozzátette, hogy a középületek védelmére katonaságot vezényelnek ki.

Mintegy 3200 ember vár arra, hogy elhagyhassa Új-Kaledóniát, ahol az elmúlt napokban hatan vesztették életüket a zavargásokban.

A francia hatóságok azt remélik, hogy a csütörtök óta érvényben lévő rendkívüli állapot megfékezi az erőszakot.