Az RMDSZ benyújtott a Központi Választási Irodához több mint 300 ezer támogató aláírást, és letette az összefogás listáját az európai parlamenti választásokra, amelyeket június 9-én tartanak a helyhatósági választásokkal egyszerre.

Az RMDSZ színeiben szereplő listán az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) képviselője is rajta van. A támogató aláírások benyújtása alkalmából Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke híradónknak elmondta, hogy mivel a Kárpátokon kívüli megyékben a szövetségnek nincsenek önkormányzati listái, ezért a EP-lista 35-40 ezer szavazatot kell gyűjtsön ezekben a megyékben, hogy országosan lépjék át az 5 százalékos küszöböt. A szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy 2024 a változások éve és évtizedekre meghatározza, hogy mi történik a közösségünkkel. Kelemen Hunort hallják.

A szövetség EP-listáját Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő vezeti, aki híradónknak arról beszélt, hogy gyűlölködéstől nem mentes kampány kezdődött, hiszen a magyarellenes erők nem alszanak. Úgy vélte, hogy az európai témákat nehéz lesz napirenden tartani a kampányban, mert a helyhatósági választási kampány el fogja nyomni az európai témákat. Rámutatott arra, hogy az önkormányzati és a hazai parlamenti képviselet mellett az európai parlamenti képviseletre is szüksége van a romániai magyarságnak ahhoz, hogy az RMDSZ ütőképes szervezet maradjon. Winkler Gyulát hallják.

A szövetség listáján második helyen szereplő Vincze Loránt jelenlegi EP-képviselő rádiónknak arról beszélt, hogy Brüsszelben folytatni kell a munkát  kisebbségvédelem terén. Fontosnak nevezte, hogy a várhatóan 8-9 AUR-os képviselőnek a magyar EP-képviselők válaszolni tudjanak, ezért fontos, hogy ott legyenek az európai törvényhozói testületben.

Az RMDSZ-lista harmadik helyén szereplő Szilágyi Dóra Emese, az RMDSZ-el együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke fontosnak nevezte, hogy Brüsszelben a fiatalok is hallassák hangjukat és megnevezte azt a négy területet, amelyen a fiatalok életminőségét javítani szeretné EP-képviselőként. Szilágyi Dóra Emesét hallják.