Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke felszólította Izraelt, hogy egyezzen bele egy hat-nyolc hetes tűzszünetbe a Hamász elleni háborúban a Gázai övezetben. Biden úgy véli, hogy Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök hibát követ el azzal, ahogyan a háborút vezeti.

Azzal, hogy felszólította Izraelt, hogy egyoldalúan fogadja el a tűzszünetet, Biden megváltoztatta korábbi álláspontját, amikor a tűzszünet és a túszszabadítási megállapodás elfogadásának terhe a Hamászt terhelte.

Penny Wong, Ausztrália külügyminisztere tegnap esti beszédében azt mondta, hogy a kétállami megoldás – ahol izraeliek és palesztinok külön országban élnek egymás mellett – „az egyetlen remény az erőszak végtelen körforgásának megtörésére”. A Hamásznak nem lehet szerepe a kormányzásban – tette hozzá Wong. Mintegy 140 ország ismeri el a palesztin államiságot, de sokan, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztrália nem.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete ezen a héten fontolóra veszi, hogy Palesztinának – amely jelenleg „megfigyelő állam” – teljes jogú tagságot adjon a nemzetközi szervezetben.