Guardian információi szerint hamarosan egész Angliában betilthatják a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Ezt a brit kormány miniszterei is megerősítették, akik a napokban egy 13 oldalas útmutatást küldött ki erről az iskolaigazgatóknak.

A szabályozás betartatása nehézkesnek ígérkezik, mert a 12 éves gyerekek 97 százalékának már van mobiltelefonja az iskolában. Ez nemcsak azért probléma, mert a készülék elterelheti a figyelmüket a tananyagról, hanem azért is, mert a hatóság szerint így nagyobb a veszélye a zaklatásnak, vagy a társadalmi kirekesztésnek.

Néhány iskolában már eddig is igyekeztek korlátozni a mobilhasználatot, de egy igazgató szerint bár jó hatással lenne a gyerekekre a korlátozás, a terv komoly szülői ellenállásba ütközhet.

Az útmutatásban hangsúlyozták, hogy fontos elmagyarázni a szabályokat a diákoknak, valamint a tanároknak is példát kell mutatni, így ők sem mobilozhatnának az intézmény területén.

Gillian Keegan brit oktatási államtitkár kiemelte, a mostani útmutatást követően következetesen tudnak majd eljárni az iskolák az ügyben. A politikus úgy véli, a chatelésnél sokkal fontosabb lenne, hogy a gyerekek élő szóban beszélgessenek egymással, és barátságokat alakítsanak ki.