Február 13-án ünneplik világszerte a rádió világnapját. Az UNESCO közleményben tájékoztat arról, hogy a 2024-es világnapon a rádiózás 100 éves évfordulóját ünnepeljük, és ezzel együtt egy olyan időszakot, amelyben a rádiózás az emberi szívekhez és elmékhez vitathatatlanul legközelebb álló médiaszolgáltatássá vált. A rádió a világ minden szegletében híreket, szórakozást és oktatást nyújt, mind a mindennapi döntéshozatalhoz, mind a vészhelyzetekben és válsághelyzetekben kielégíti a tájékoztatás iránti igényünket. Az elmúlt évszázadban a rádió kulcsfontosságúnak bizonyult a vélemény- és a véleménynyilvánítás szabadságának fenntartásában. A rádió gyakran az egyetlen, amely válság idején még működik.

A rádió mindig is több volt, mint egy technikai vagy kommunikációs eszköz. Az idei világnap központi témája: a rádió, a megbízható útmutató egy változó világban. Az UNESCO arra biztatja tagállamait, nemzeti bizottságait és a világ rádióállomásait, hogy csatlakozzanak e különleges naphoz. A közlemény rámutat, tanulmányok sora mutatta ki, hogy a polgárok többsége a rádiónak tulajdonítja a legnagyobb bizalmat, a televízió, az internet, a közösségi hálózatok és az írott sajtó fölé sorolva azt. A rádió a hozzáférhetőség, a közvetlenség és az intimitás diadala – áll a közleményben, amely szerint erős közérdekű érvek szólnak amellett, hogy megvédjük a rádiót és a rádiózáshoz való hozzáférésünket.

Az információ közjó és az egész emberiség közös erőforrása. A rádiónak megvan a helye az információs ökoszisztéma digitális átalakulásában, kiegészítve az internetet és a digitális platformokat. Az UNESCO felszólítja a kormányokat, a szabályozó testületeket, a technológiai és autóipari ágazatokat, valamint a globális rádiós közösség minden tagját, hogy hozzanak létre olyan biztosítékokat, amelyek garantálják a rádiózás további virágzását; megvédik a rádiózás által biztosított szabad és korlátlan hozzáférést a vélemények sokféleségéhez és a megbízható információkhoz; lehetővé teszik, hogy a rádiózás továbbra is segítse a közösségeket, illetve a kisebbségi nyelveket beszélőket abban, hogy információkat kapjanak és részt vegyenek a demokratikus folyamatokban; valamint biztosítják, hogy a rádiózás anyagi lehetőségektől és személyes körülményektől függetlenül minden ember számára elérhető maradjon.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikke kimondja: „Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a véleménynyilvánítás szabadságához; ez a jog magában foglalja a szabad véleménynyilvánítás szabadságát, valamint az információk és eszmék keresésének, befogadásának és terjesztésének szabadságát bármely médiumon keresztül és határokra való tekintet nélkül.”