Az állások betöltésének megakadályozása ellehetetleníti az egészségügyi rendszerben a munkaerő-hiány megoldását – állapította meg tegnap a Román Orvosi Kamara.

A szakmai szervezet szerint a humánerőforrás-válságot még az sem oldaná meg, ha a kormány feloldaná a létszámstopot az egészségügyben. A kamara szerint az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága, a ‘túlterheltséghez, kiégéshez és a műhibák kockázatának növekedéséhez’ vezető személyzethiány közvetlenül befolyásolja az orvosi ellátás minőségét, és ezáltal veszélyezteti a lakosság egészségét.

A kamara szerint régiónként jelentősek az eltérések az egészségügyi ellátásban Romániában: csak az egyetemi központokban van elegendő számú orvos, 26 megyében pedig csak egy-két orvos jut ezer lakosra. Ugyanakkor folyamatosan nő a családorvoshiánnyal küszködő települések száma, ami ‘korlátozza’ a hozzáférést az egészségügyi alapellátáshoz. Ráadásul a családorvoshiány tíz év múlva még nagyobb lesz, mert a jelenlegi szakemberek több mint felének életkora meghaladja a 60 évet. A gondokat a kamara szerint tetőzi, hogy idén a háziorvosoknak elkülönített költségvetés 25 százalékkal kisebb, mint tavaly volt.