A fővárosi Győzelem téren tüntettek ma a gyógyszerészek. Céljuk felhívni a figyelmet a gyógyszerészeti rendszerre, amelyről szerintük „megfeledkeztek” a kormányok az elmúlt 20 évben, és a döntéshozók közömbössége miatt a társadalom alábecsüli.

A tüntetést a Romániai Gyógyszerészek Kezdeményező Csoportja és a Romániai Gyógyszerészek Országos Szakszervezete szervezi. Közleményükben rámutattak, más európai országokban a gyógyszerészeknek kulcsszerepük van az egészségügyi rendszerben, és a képzettségükhöz méltó feladatokat kapnak. Az orvosi csapat tagjainak tekintik őket, részt vesznek a betegségek megelőzésében és nyomon követésében, ők a legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek.

A szervezők felrótták, hogy a terület „agyonszabályozott”, semmiféle támogatásban nem részesült az elmúlt években, a gyógyszerek árrésén 2009-től nem módosítottak, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek árát megkésve törleszti az egészségbiztosítási pénztár, az új adóügyi intézkedések még nagyobb terhet rónak a patikákra, a gyógyszerészek alacsony bért kapnak.

A gyógyszerészek követelik a patikák által kiadott gyógyszerek időben történő elszámolását, a patikák átminősítését kereskedelmi társaságból gyógyszerészeti szolgáltatóvá, a közszférában dolgozó gyógyszerészekre vonatkozó személyzeti szabályzat újragondolását, a gyógyszerészek bevonását a krónikus betegek állapotának követésébe egy országosan egységes szolgáltatási rendszer bevezetésével, a gyógyszerészek vidéken történő munkavállalását támogató intézkedéseket és a piacról hiányzó gyógyszerekre vonatkozó jogszabályi keret módosítását.