Marcel Ciolacu kormányfő tegnap bejelentette, hogy több minisztere kíséretében hamarosan Kijevbe utazik véglegesíteni a tárgyalásokat az ukrán féllel az ukrán gabonabehozatalról.

A miniszterelnök emlékeztetett: a kormány igényt tart arra, hogy Ukrajna 30 napon belül dolgozzon ki egy exportengedélyeztetési rendszert, és ez idő alatt állítsa le a Romániára irányuló gabonakivitelét. A kormányfő elmondta, hogy Bukarest is kidolgoz egy engedélyeztetési rendszert, így 30 napon belül voltaképp kétszeresen is ellenőrzik majd az ukrán gabonabehozatalt.

Az egyik szabály az lesz, hogy csak az ukrán termelők exportálhatnak Romániába, közvetítők vagy kereskedők nem, emellett a román területen jelentősen szigorítják az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket – fejtette ki. Ciolacu hozzátette, hogy a román fél továbbra is engedélyezi az ukrán gabona tranzitját a korábban létrehozott szolidaritási folyosókon, de azt szeretné, hogy a mezőgazdasági termékeket ne közutakon, hanem vasúton és a Dunán szállítsák.