Ferenc pápa elítélte a „gyalázatos emberkereskedőket” és „a közöny fanatizmusát” a Földközi-tengeren hajótörést szenvedett migránsok sorsával szemben, akiket szerinte „civilizációs kötelesség” megmenteni.

„Nem nézhetjük tovább tétlenül a gyalázatos emberkereskedők és a közöny fanatizmusa okozta hajótörések tragédiáit. A vízbe fulladás veszélyének kitett embereket, amikor magukra hagyják a hullámokon, meg kell menteni. Ez emberiességi kötelesség, ez civilizációs kötelesség” – fogalmazott tegnap a katolikus egyházfő a dél-franciaországi Marseille-ben, a tengeren eltűnt matrózok és migránsok emlékhelyénél, a Notre-Dame-de-la-Garde-bazilika előtt. A katolikus egyházfő, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a Földközi-tenger „egy hatalmas temetővé” vált. Ferenc pápa a beszédében a különbözõ vallások együttélését is szorgalmazta. Ferenc pápa ma délelőtt részt vesz a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén, ahol beszédet mond, majd megbeszélés folytat Emmanuel Macronnal.

A francia államfő jelen lesz délután az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában, ahol a pápa csaknem 60 ezer ember előtt mutatja be a látogatást záró szentmisét.