A kormányfő Románia schengeni csatlakozásával hozta összefüggésbe azoknak az igényeknek a rendezését, amelyeket az osztrák OMV-csoport támasztott a Neptun Deep fekete-tengeri földgázprojekttel kapcsolatban.

Marcel Ciolacu tegnap hivatalában fogadta az OMV-csoport küldöttségét. A találkozóról kiadott kormányközlemény szerint a román állam „teljes eltökéltséggel” támogatja a projektet, amelyet az OMV a Romgaz állami energiavállalattal közösen, mintegy 4 milliárd eurós beruházással valósítana meg a Fekete-tengeren.

A kormány közleménye szerint a  miniszterelnök kifejezte reményét, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár „teljességgel megalapozatlan” ellenkezése Románia schengeni csatlakozását illetően nem fogja kedvezőtlenül érinteni az OMV romániai megítélését, mert az egyik félnek sem lenne jó.

A G4Media.ro hírportál szerint a megbeszélésen Ciolacu azt kérte az OMV vezérigazgatójától: vesse latba „gazdasági befolyását” az osztrák kancellárnál, mert „abban a légkörben, amit Karl Nehammer vétója teremtett”, nem lehet az offshore-törvény módosítását napirendre tűzni Romániában. Az említett törvény ideiglenesen korlátozza a tengeri lelőhelyekről kitermelt energiahordozók szabad értékesítését és árát, amin az OMV változtatni szeretne.