A miniszterelnök szerint „létezik rugalmasság” Brüsszel részéről, hogy év végéig új tervet dolgozzanak ki a román költségvetési hiányával kapcsolatban. Erről azután nyilatkozott Marcel Ciolacu, hogy kormányfőként először látogatott Brüsszelbe.

Megbeszéléseit követően azt nyilatkozva: az uniós tisztségviselők megértették, hogy a fegyveres konfliktusban álló Ukrajna és a „hibrid támadásoknak kitett” Moldovai Köztársaság támogatása többletterhet ró a román költségvetésre, ezért Bukarest nem tudja tartani a vállalt hiánycélt.

A miniszterelnök nyilatkozatából ugyanakkor nem derült ki, hogy konkrétan mit sikerült elérnie. Sajtóértesülések szerint Ciolacu abban a reményben utazott Brüsszelbe, hogy sikerül elfogadtatni egy 5,5 százalékos hiánycélt – az eredetileg vállalt 4,4 százalék helyett.

Ciolacu leszögezte: nem lehet szó a 19 százalékos áfa növeléséről, mert ez nyilvánvalóan ismét az infláció növekedéséhez és gazdasági visszaeséshez vezetne. Másfelől Románia mindenképpen tartani akarja magát ahhoz a vállalásához, hogy ettől az évtől kezdve a GDP 2,5 százalékát költi (a korábbi 2 százalék helyett) védelmi kiadásokra.