Három hónappal meghosszabbították a csődbement Euroins biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényeinek érvényességét.

Erről csütörtöki ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány. Marcel Ciolacu miniszterelnök azzal magyarázta a döntést, hogy jelenleg még nagyon sok – mintegy 1,7 millió – Euroins-kötvény van érvényben, és ha nem tolnák ki a szeptember 8-án lejáró határidőt, jelentősen csökkenne a kötelező biztosítással rendelkező autósok száma.

A sürgősségi rendelet indoklása szerint a forgalomba helyezett járművek mintegy 17 százaléka még mindig Euroins-biztosítással közlekedik. Mivel jelenleg mindössze hat biztosító jogosult kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, a határidő lejártáig hátralévő egy hét alatt nem lennének képesek ilyen mennyiségű biztosítást megkötni.

A pénzügyi felügyelet (ASF) idén március 17-én állapította meg az Euroins fizetésképtelenségét, a bukaresti törvényszék pedig június 9-én döntött a csődeljárás megindításáról. A jogszabályok szerint az Euroins-kötvények még három hónapig őrizték volna meg érvényességüket.

A kötvények érvényességét december 8-ig hosszabbította meg a kormány.