Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja – jelentették be ma az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának kutatói.

A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet munkatársai a kitörés előtt arról számoltak be, hogy a kutatók fokozódó földmozgások és a talaj deformációjának elváltozásait észlelték kedd este. A megfigyelőintézet geológusa szerint jelenleg nincs ok arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élőket lávafolyammal veszélyeztetné. A kutató azt is elmondta, hogy a láva a csúcson lévő kalderában maradt tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további láva kiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát.

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba. December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktívű vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.