Az ország több börtönében tiltakoznak az alkalmazottak. Galacon például több tucat rendőr nem ment ma reggel munkába, így tiltakozva a nehéz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt.

Az alkalmazottak a börtön előtt gyülekeztek, miközben az éjszakai váltásban dolgozók bent maradtak a rabok ellenőrzése érdekében. A galaci szakszervezeti vezető szerint főként azért tiltakoznak, mert nem fizették ki a túlórát, nem aktualizálták az étkezési pótlék összegét, nem kaptak megfelelő felszerelést, illetve nem alkalmazzák teljes mértékben a rájuk vonatkozó törvényes előírásokat, amint azt a kormány megígérte. A tiltakozók kérik továbbá az állások felszabadítását is a személyzet hiány fedezésére, hiszen mintegy 8 ezer rendőrre van szükség a börtönökben.

A marosvásárhelyi börtönben is a mintegy 100 alkalmazott fele két órán át nem volt hajlandó megkezdeni a munkát, illetve utána túlbuzgóan teljesítették kötelezettségeiket, ezzel akadályozva  a munkát. Mintegy négy órás késés van a rabok jogainak biztosításában és a törvényszékre idézett fogva tartottak is ugyanennyi idővel később érnek a tárgyaló termekbe – közölte az egyik szakszervezeti vezető.