Horvátországban hétvégén hatodik alkalommal rendeznek kisebbségi önkormányzati választásokat, amelyeken az ottani magyarok is részt vesznek.

A 2021-es népszámlálás szerint Horvátországnak 3 millió 871 ezer lakosa van, ebből 240 ezren tartoznak valamely nemzeti kisebbséghez. A legnagyobb létszámú kisebbség a szerb. Ők 123 ezren vannak, és a lakosság 3,2 százalékát teszik ki. A magyar kisebbséghez tízezren tartoznak, ez a lakosság 0,27 százaléka, és a 22 nemzeti kisebbség rangsorában lélekszám tekintetében a hatodik helynek felel meg. Megelőzik arányukban a magyarokat a szerbeken kívül a bosnyákok, az albánok, az olaszok és a romák is.

A horvát parlament 2002-ben fogadta el a kisebbségekről szóló alkotmányerejű törvényt. A következő évben meg is alakultak az első kisebbségi önkormányzatok, amelyeknek azonban csak véleményezési, tanácsadási joguk van. Tizenhárom nemzeti kisebbség választhat 25 fős kisebbségi tanácsot megyei szinten ott, ahol az adott kisebbség tagjainak száma meghaladja az 500 főt.

A horvát kormányban 339 tanácsot és 106 képviselőt választanak meg a nemzetiségek. A horvát választási iroda (DIP) közleménye szerint a magyarok 11 megyében, 8 városban és 19 járásban választanak tanácsot, valamint képviselőt. Horvátországban ez az egyetlen választás, ahol nincs kampánycsend, akár a szavazás napján is lehet kampányolni.