Rendezvénysorozattal ünneplik a Mikó-vár 400 éves fennállását Csíkszeredában, a programok a hétvégén, április 22-23-án kezdődnek és jövő áprilisban érnek véget.

A Csíki Székely Múzeum és a székelyföldi város önkormányzata a rendezvénysorozattal arra emlékeztet, hogy a csíksomlyói kegytemplom mellett a város másik fontos műemlék épülete április 26-án lesz 400 éves. Az építés kezdetét egy, a ferences kolostor könyvtárában talált bejegyzés bizonyítja – hangzott el a szervezők sajtótájékoztatóján.

Korodi Attila polgármester online bejelentkezésében emlékeztetett: sokrétű programsorozattal ünneplik a jeles évfordulót, az emlékév április 22-én kezdődik és jövő áprilisban zárul.

Sógor Enikő alpolgármester közölte: a műemlék épület a múltban a lakosságot védte, napjainkban „a kultúrát, a csíki székely örökséget védi”. Nyitott intézményként a várudvar kulturális rendezvények helyszíne, mint a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál vagy a Csíkszeredai Régizene-fesztivál.

Szabó E. István történész-muzeológus, a programsorozat koordinátora szerint szombaton a várudvaron bőrdíszműves- és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a látogatókat. A várban vonósnégyes-hangverseny és kerekasztal-beszélgetés lesz, de Nagy István festőművész kiállítását, a vártörténeti, illetve a várostörténeti kiállítást is rendhagyó tárlatvezetéssel lehet megnézni. A középkori fegyverekről és a székely határőrségről hallhatnak előadást az érdeklődők, este a Szintaxis zenekar koncertezik.

Vasárnap íjászbemutató lesz, a magyar hímzés történetéről mesél Kissné Portik Irén néprajzkutató, valamint a reneszánsz hímzéssel és erőlevessel ismerkedhetnek a résztvevők.

Elhangzott, hogy a következő hónapokban is lesznek a vár történetének szentelt programok, tudományos és ismeretterjesztő előadások, és átfogó kötetet is megjelentetnek a Mikó-várról. A jubileum alkalmából felújítják a vártörténeti kiállítást, melyet 2024 januárjában nyitnak meg újra. Jövőre egy bronzmakettet is készítenek a vártérről.

A tervek szerint októberben a Tündérkert filmsorozat stábjának néhány tagja is bemutatkozik Csíkszeredában.

A Mikó 400 néven futó, folyamatosan bővülő programoksorozatról a Csíki Székely Múzeum honlapján (csikimuzeum.ro) és közösségi oldalán lehet tájékozódni.

A csíkszeredai Mikó-vár késő reneszánsz kori, szabályos alaprajzú ó-olaszbástyás várkastély. Építését 1623 tavaszán kezdték el, tíz évvel azután, hogy tulajdonosa, Hidvégi Mikó Ferenc (1585-1635) Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkapitánya lett.